Bij deelname aan minimaal 4 modules krijg je 3 maanden toegang tot de volledige kennisbank van ISSO met o.a. het handboek HBze Zonne-energie
Bij deelname aan de module Windenergie ontvang je het boek Alles over Windenergie
De doelstellingen voor het verduurzamen van onze energievoorziening zijn ambitieus. Niet alleen nu, maar ook richting 2030 en 2050. Het is noodzakelijk dat er een versnelling ingezet wordt. Succesvolle duurzame energieprojecten kunnen hier in grote mate aan bijdragen. Speciaal voor iedereen die gaat starten of al betrokken is bij een project op het gebied van duurzame energie, hebben wij deze opleiding samengesteld.
Je hoort alle ins en outs over de duurzame energiemarkt; over technologie en beleid, maar ook over de haalbaarheid van je project en het creëren van draagvlak. Daarnaast kun je middels de keuzemodules Warmte, Zon en Wind je kennis verdiepen. Onmisbaar om de juiste keuzes te maken en als gesprekspartner met alle partijen aan tafel te gaan!
Van gerenommeerde experts uit de markt leer je tijdens deze verkorte opleiding inzicht te krijgen in de planning en uitvoering van duurzame energieprojecten. De opleiding is praktisch ingestoken. Dit betekent dat de docenten je op de hoogte brengen van hun visie en kennis uit de praktijk. Middels business cases ga je vervolgens zelf aan de slag. Wij nodigen je van harte uit om de discussie met de docenten en de overige deelnemers aan te gaan om zo gezamenlijk nieuwe inzichten en ideeën te creëren.
Ongeveer 2 weken voor aanvang van de opleiding ontvang je een intakeformulier. Hierop kun je aangeven wat concreet je leerdoelen zijn en wat je verwachtingen zijn van deze opleiding. De docenten kunnen zich hierdoor optimaal voorbereiden.
Duurzame Energie: de markt, de transitie en het beleid
Alles over de energiemarkt in zijn totaliteit, het aandeel van duurzame energie hierin, de drijfveren, het beleid en de regulering.
Energieopslag en flexibiliteit
Alle mogelijkheden mbt energieopslag. En wat is het belang van flexibiliteit in het energienet?
Business Case & Projectfinanciering
De zakelijke rechtvaardiging van je project: het creëren van waarde in je duurzame energieproject en genereren van financieel rendement
De omgeving
Hoe creëer je optimale duurzame gebiedsontwikkeling? Hoe anticipeer je op de Omgevingswet en organiseer je het participatietraject?
Duurzaam gedrag en energie
Hoe creëer je draagvlak voor je project en krijg je alle stakeholders mee? Hoe ga je om met weerstand?
Business Case (oefenopgaven) en Projectaanpak
Concreet aan de slag met de business case. Wat is belangrijk bij de projectaanpak en het ontwikkelingsproces?
Om het interactieve karakter te kunnen waarborgen laten wij maximaal 18 deelnemers toe. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw leerdoelen en praktijkvragen ruimschoots aan bod komen en je de opleiding succesvol afrondt.
Je ontvangt na afronding van de opleiding een certificaat van de Euroforum Academy. Een waardevolle aanvulling op jouw kwalificaties.
De opleidingsdagen op locatie starten om 09.30 uur en worden om 17.00 uur afgesloten.
De online modules zijn van 09.30 tot 12.30 uur.
Voor een compleet overzicht van deze opleiding raden wij je aan de brochure te downloaden.
Tijdens deze dag hoor je alles over de energiemarkt in zijn totaliteit en het aandeel van duurzame energie hierin. Daarnaast komen de drijfveren, het beleid en de regulering aan bod. Wat betekent dit allemaal voor jou?
Docent: Hans Kursten, Procesmanager, p2 projectmanagement
Met bijdrage van: Jorn ten Have, Senior Adviseur Duurzame Energieproductie, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Tijdens deze module hoor je alles over de mogelijkheden voor opslag van duurzame energie. Ook gaan we in op het belang van flexibiliteit in het energienet.
Docent: Geert Litjens, Energy Systems Specialist, Spectral
Docent: Mercè de Miguel Capdevila, Procesmanager, P2
Module 4 - Fysieke opleidingsdag
Docent: Ewald Slingerland, Senior Consultant / Ontwikkelaar Duurzame Warmte, Greenvis
Module 5 - Fysieke opleidingsdag
Bij deelname aan minimaal 4 modules krijg je 3 maanden toegang tot de volledige kennisbank van ISSO met o.a.
het Handboek HBze Zonne-energie
Inclusief praktijkcase:
Maatschappelijk verantwoord ondernemen: zonnepanelen op het dak van HST Groep
Docent:
Jaap Baarsma
Module 6 - Fysieke opleidingsdag
Bij deelname aan de module Windenergie ontvang je gratis het boek Alles over Windenergie!
Tijdens de virtuele classroom op 3 juni krijg je de theoretische uitleg over deze onderwerpen waarbij uiteraard ruimschoots de
gelegenheid is om je vragen voor te leggen.
In de fysieke bijeenkomst op 17 juni ga je zelf aan de slag met voorbeelden en cases.
Docent: Jan Willem Zwang, Oprichter, Greencrowd
Tijdens deze module wordt ingegaan op het creëren van draagvlak voor je project. Hoe zorg je dat je alle stakeholders mee krijgt?
Slimmer ontwerpen van je business case vanuit het perspectief en het logische gedrag van je stakeholders, toegepast op lokale energiebesparing en energieproductie. Inzet van gedragskennis en het inspelen op lokale initiatieven leidt tot minder kosten, meer kwaliteit, blijere burgers en leuker werk. Je leert om slimme oplossingen te ontwerpen en enthousiasme voor duurzame maatregelen (bijv. slimme meters) te creëren vanuit het perspectief en het logische gedrag van de klant. Hoe krijg je je stakeholders mee en hoe ga je om met weerstand? En hoe kan gedragsbeïnvloeding een rol spelen bij de financiering van je project (bijv. via subsidies)? Tijdens de workshop hoor je concrete voorbeelden van lokale energiebesparing en energieopwekking cases en werk je tegelijkertijd ook aan je eigen case volgens een paar eenvoudig te nemen stappen.
Docent: Anjo Travaille, Eigenaar, Bovenkamers
Module 9 - Fysieke opleidingsdag
Tijdens deze laatste dag van de opleiding ga je in de ochtend hands on aan de slag met de business case. In de middag komt alle informatie van de verschillende modules bij elkaar en kijken we hoe je ervoor kunt zorgen dat je een succesvol duurzaam energieproject realiseert.
Je gaat werken aan concrete voorbeeldprojecten. De theorie die behandeld is tijdens de virtuele classroom komt hierbij ruimschoots
aan bod. De opgaven worden concreet uitgewerkt, waarbij het noodzakelijk is dat je op deze dag een laptop meebrengt.
Docent: Jan Willem Zwang, Oprichter, Greenspread
Hoe zorg je voor een succesvol gemanaged project/proces:
Docent: Hans Kursten, Procesmanager, p2 projectmanagement
Viruele Q&A
Je hebt een heleboel informatie gekregen in alle modules die je gevolgd hebt. Wellicht ben je al meteen aan de slag gegaan en heb je nieuwe ervaringen opgedaan die vragen oproepen. Of je hebt naar aanleiding van het complete plaatje wat je tijdens de opleiding gekregen hebt nog vragen. In deze laatste middag zijn alle docenten virtueel aanwezig om deze vragen te beantwoorden.
Hoofddocent:
Hans Kursten
Studeerde werktuigbouwkunde en bedrijfskunde. Van 2002 tot 2012 was hij werkzaam bij Eneco, waar hij o.a. als Manager Duurzame Energie zich bezig hield met de ontwikkeling van integrale decentrale energieoplossingen. Daarnaast heeft hij diverse bestuursfuncties bekleed bij belangenorganisaties, regionale platforms en in de publieke sector, waaronder Holland Solar, NWEA, DE-Koepel en Platform Duurzaam Den Haag. Intussen is Hans zelfstandig verder gegaan en geeft bij p2 projectmanagement leiding aan het ‘marktvenster’ Energie.
Bekijk het interview met Hans Kursten
Geert Litjens
Is onderzoeker en consultant, gespecialiseerd in duurzame energie-integratie, met een sterke achtergrond in fotovoltaïsche systemen. Hij promoveerde in 2018 op zonne-energie integratie in stedelijke gebieden. Daarnaast heeft hij veel kennis omtrent technische en economische uitdagingen binnen de energietransitie. Momenteel werkt hij aan het ontwerpen van duurzame en toekomstbestendige energiesystemen voor zowel nieuwe als bestaande stedelijke gebieden. Dit omvat techno-financiële beoordelingen van verschillende opslag-, vraagrespons- en andere smart grid-technologieën. Zijn doel is om de energietransitie te versnellen door heldere en realistische duurzame oplossingen te ontwikkelen en realiseren.
Mercè de Miguel Capdevila
Heeft gewerkt aan de vormgeving en realisatie van duurzame gebiedsontwikkelingen in binnen en buitenland. Als voormalig hoofd stedenbouw van de gemeente Rotterdam, verantwoordelijk voor de integratie van de gevolgen van klimaatadaptatie en energietransitie in zowel stedelijk als buitengebied projecten. Daarnaast, als directeur van het nationale Smarter Cities programma, heeft ze gewerkt aan de uitwisseling van ervaringen tussen de G4 en de G40 stedennetwerk bij het implementeren van smart city toepassingen voor maatschappelijke vraagstukken. Mercè zet haar kennis en ervaring als procesmanager vanuit P2 samen met verschillende gemeenten en provincies om van strategie tot realisatie van opgaven met ruimtelijke consequenties bij de implementatie van regionale energie (klimaat) strategieën te komen. Een integrale aanpak en samenwerking met stakeholders blijken telkens een goede basis voor succes. Haar motto: “In elk probleem schuilt een kans om onze omgevingen, beetje bij beetje, toekomstbestendig te maken”.
Basisopleiding + 3 optionele keuzemodules
Deze opleiding wordt blended aangeboden. Dat betekent dat een gedeelte van de cursusdagen op locatie bij La Vie in Utrecht plaatsvindt en een gedeelte virtueel.
Data:
La Vie Utrecht
St. Jacobsstraat 61
3511 BP Utrecht
Routebeschrijving
Zo garanderen wij een veilige leeromgeving:
Heb je nog vragen over dit onderwerp? Wij staan je graag te woord. Bel onze klantenservice op 040 - 2974 974 of stuur een mail naar klant@euroforum.nl.
Afdelingshoofden, beleidsmakers- en medewerkers, proces- en programmamanagers, projectleiders, juristen en adviseurs
Werkzaam bij:
En een ieder met interesse in de ontwikkeling van duurzame energieprojecten.
Heb je vragen over het programma? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseur:
Tonnie van Zanten
Opleidingsadviseur
Tel: 040 - 2 972 780
4-daagse basisopleiding (module 1, 2, 3, 7, 8, 9) | € 3.299,- (excl btw)* |
Losse keuzemodule (module 4, 5, 6) | € 799,- (excl btw) |
Voordelig totaalpakket | € 4.499,- (excl btw)* |
Dit bedrag is inclusief koffie, thee, lunches tijdens de fysieke lesdagen en toegang tot de digitale leeromgeving.
Bij deelname aan de module Windenergie (module 5 uit het opleidingsporgramma) ontvang je gratis het boek Alles over Windenergie.
Je kunt rekenen op een sterke combinatie van online onderdelen en leren op de leslocatie die samen één geheel vormen en ook op zichzelf een meerwaarde bieden.
De voordelen voor jou:
Lees meer over de blended opzet
Tijdens de opleiding maak je, naast de bijeenkomsten, gebruik van 'Mijn Online Leeromgeving'. Hier vind je (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video's, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. Mijn Online Leeromgeving gebruik je ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvang je een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om jouw profiel aan te maken.
Naar Mijn Online Leeromgeving
We streven ernaar om over 30 jaar in Nederland geen fossiel aardgas meer te gebruiken in onze woningen en gebouwen. In 2030 is dat al het geval voor ongeveer 1,5 miljoen woningen. Maar waar staan deze woningen en hoe worden deze dan van warmte voorzien?
Op 13 mei organiseerden wij in samenwerking met Greenvis een gratis webinar: Een wereld vol warmte zonder aardgas. Hierbij ging Ewald Slingerland in over welke verwarmingsmogelijkheden er zijn zonder gebruik te maken van fossiel aardgas.
Heb je het webinar gemist en wil je deze terugzien? Laat je gegevens achter en bekijk de opname!
Heb jij, samen met jouw collega's, interesse in één van onze opleidingen, maar dan gericht op jullie organisatie, jouw situatie en wensen? Dan is een incompany training zeker interessant! Wij denken graag met je mee, zodat de gezamenlijke leerdoelen van jou en jouw collega's gerealiseerd worden. In overleg bepalen we de inhoud, datum/data, dagindeling(en) en locatie.
Of wil je een incompany voorstel? Neem dan contact op met Guusje Verhoeven.
Via onderstaande knop kun je veilig, eenvoudig en snel inschrijven. Verzeker jezelf van deelname door op de onderstaande button te klikken.
Leg je deelname vast!
Voor een compleet overzicht van het programma raden wij je aan om de brochure te downloaden. Ter informatie: Opleiding Duurzame Energieprojecten start op Start op 1 april 2021 in La Vie Utrecht & Virtuele bijeenkomsten!
Heb je een vraag? Neem voor meer informatie contact op met:
Type: | Opleiding |
Prijs: | €3299 (vanaf) ,- excl. btw |
Datum: | Start op 1 april 2021 |
Locatie: | La Vie Utrecht & Virtuele bijeenkomsten |
Wil je meer inhoudelijke informatie?
Neem contact op met:
![]() |
Opleidingsadviseur |
![]() |
|
040 - 2 972 780 |