Uitvoering van de warmtetransitie

 • Beoordeel de businesscase van een warmteaanbieder
 • Weet hoe de energierekening voor warmte voor huurders en particulieren is opgebouwd
 • Ken de belangrijkste betrokken partijen uit de warmtetransitie en hun belangen
 • Het STAP-budget is voor deze opleiding beschikbaar!
Vraag hier het STAP-budget aan voor deze opleiding

Van Transitievisie naar realisatie met een sterke Business Case!

 • 4-daagse opleiding
 • 12 januari - 2 februari 2023
 • BCN Utrecht CS
 • ,- (excl. btw)
 • Contact

De warmtetransitie van plan naar project

Gemeenten, woningcorporaties en andere vastgoedeigenaren werken aan plannen om de gebouwde omgeving aardgasvrij te maken. In veel gemeenten ligt nu een transitievisie warmte. Maar hoe nu verder? De stap om van Transitievisie naar een project te komen is een uitdagende. Hoe zorg je dat de uitwerking van de Transitievisie warmte concreet wordt? Hoe verander je een plan in een project?

Om een succesvol project op te starten is het van belang om een kwalitatief goede business case op te stellen, om te onderzoeken welke financierings- en bekostigingsmogelijkheden er zijn en om daarin gezamenlijk op te trekken met stakeholders. Krijg tijdens de 4-daagse opleiding Uitvoering van de warmtetransitie inzicht in de businesscase en financieringsmogelijkheden en leer hoe je in samenwerking met andere stakeholders tot een concreet warmteproject komt. 

 

Na deze cursus:

 • ben je in staat om de businesscase van een warmteaanbieder te beoordelen
 • weet je hoe de energierekening voor warmte voor huurders en particulieren is opgebouwd
 • ken je de belangrijkste betrokken partijen uit de warmtetransitie en hun belangen

Download de brochure

 

Werkwijze in de cursus

In elke module wordt theorie afgewisseld met cases en de eigen praktijk. Als deelnemer krijg je een groot aantal praktische tips die je direct kunt toepassen. Daarmee is de praktische toepassing van alles wat je leert zeer groot. Je ontmoet deelnemers vanuit allerlei organisaties. Juist deze mix aan ervaring maakt dat je ook veel leert van je collega deelnemers.

Bekijk het programma

 

Persoonlijke coaching

Tijdens één van de opleidingsdagen krijg je een individueel coachgesprek met één van de docenten. In dit gesprek kijken jullie naar een concreet project waar je aan werkt of je persoonlijke leervraag. Je ontvangt tips en advies toegespitst op jouw eigen praktijk. De individuele coachgesprekken vinden plaats na iedere opleidingsdag Je hoort voor aanvang van de cursus tijdens welke dag jouw coachgesprek gepland staat.

Programma praktijkopleiding Uitvoering van de warmtetransitie


Module 1

Kennismaking en Introductie; de opgave en de businesscase

Tijdens deze eerste dag maken we kennis met elkaar en bespreken we jullie leerdoelen. Daarnaast starten we met een basis over wat de warmtetransitie precies inhoudt. Hoe ziet de markt eruit, welke spelers zijn er en wat betekenen alle voorgenomen doelstellingen nou daadwerkelijk in cijfers? Hoe maak je de afweging tussen collectieve en individuele warmte-oplossingen?

Aan het einde van de dag: 

 • Kun je binnen jouw organisatie meepraten over de warmtetransitie
 • Ben je op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen

Praktijkervaring: De gemeente

 • Succesfactoren en obstakels bij het werken aan een intergrale businesscase

Docent: Sanne Meelker


Module 2

Businesscase warmte

We gaan in op de businesscase van de bron, netbeheerder en warmteleverancier. Hoe is een businesscase opgebouwd, waar zitten de grootste risico’s en hoe bepaal je of een businesscase haalbaar is? Hoe bepaal je de onrendabele top en hoe ga je hiermee om? Wat zijn bepalende karakteristieken van warmte businesscases van enerzijds grootschalige collectieve oplossingen op middentemperatuur en anderzijds meer kleinschalige gebiedsgerichte oplossingen op laagtemperatuur?

Aan het einde van de dag:

 • Ben je in staat om de businesscase van een warmteaanbieder te beoordelen
 • Weet je wat de belangrijkste risico's en gevoeligheden zijn in de businesscase

 Tip: Download de brochure voor een compleet overzicht!


Module 3

Financiering en businesscase vastgoedeigenaar en huurder 

In deze module gaan we in op de impact van warmte-businesscase op de betaalbaarheid voor de vastgoedeigenaar en de huurder. Vervolgens behandelen wij hoe de investeringskosten gefinancierd kunnen worden zowel voor de vastgoedeigenaar als het warmtebedrijf.

Aan het einde van de dag weet je:

 • Hoe de warmte energierekening voor huurders en particulieren is opgebouwd
 • Hoe je betaalbaarheid van een warmteoplossing voor huurders en particulieren kunt toetsten
 • Ben je op de hoogte van verschillende financieringsmogelijkheden voor de benodigde investeringen van de vastgoedeigenaar en het waterbedrijf

Praktijkervaring: De woningcorporatie

 • Betaalbaarheid van de energietransitie voor de woningcorporatie en de huurder: de aanpak, uitdagingen en oplossingen

Docent: Pepijn van Lobenstein


Module 4

Samenwerken in de warmtetransitie

De warmtetransitie realiseer (en financier) je alleen in samenwerking met anderen. De gemeente treedt op als regisseur, om vastgoed te laten deelnemen is commitment van woningcorporaties, ontwikkelaars en particulieren nodig, en om infrastructuur aan te leggen een warmtepartij ((semi-)publiek danwel privaat). Tijdens deze dag kijken we hoe je deze samenwerking zo opzet dat partijen de rol pakken die zij het beste kunnen pakken, dat je de risico’s goed verdeelt en gezamenlijk toewerkt naar een haalbaar project en business case.

Aan het einde van de dag:

 • Ken je de belangrijkste betrokken partijen uit de warmtetransitie en hun belangen
 • Krijg je handvatten om de verschillende belangen van stakeholders samen te brengen

Docenten:

img-Roy Hendriks

Roy Hendriks
Projectleider en consultant, Fakton Energy

Roy heeft ruim vijf jaar ervaring met:

 • Het begeleiden van complexe samenwerkingstrajecten (zoals verkenningen, aanbestedingen en onderhandelingen) met diverse stakeholders en onder druk van een strak tijdspad.
 • Het formuleren van marktordeningsstrategieën en bijpassende marktbenadering in de Energie- en Warmtetransitie op basis van technische en financiële analyses.
 • Het opzetten of reviewen van technische concepten en businesscases, gericht op alle onderdelen van de energiewaardeketen en de daarbinnen betrokken partijen.
 • Opstellen conceptuele denkbeelden en strategische aanpakken en het begeleiden van teams in de uitwerking hiervan in modellering en financiële analyses.

img-Saskia Geerts

Saskia Geerts
Specialist vastgoed, energie en duurzaamheid.

Saskia bijt zich graag vast in complexe opgaven in de energietransitie, zoals marktordeningsvraagstukken en businesscases rond vastgoed, energie en duurzaamheid. Zij combineert daarbij sterke modelleer skills met analytisch inzicht. Saskia heeft veel ervaring met businesscases warmte. Zo werkte zij onder meer aan de second opinion op businesscases warmte voor Groenoord, Drechtsteden, Eindhoven, Den Haag, Tiel en Nieuwegein. Daarnaast werkte zij aan businesscases voor Groenoord, Haag Wonen, Den Haag Zuid West, Zeewolde en Firan.

img-Sanne Meelker

Sanne Meelker
Programmamanager Duurzaamheid bij Volkshuisvesting Arnhem

En vm projectleider Warmte transitie bij een gemeente

img-Pepijn van Lobestein

Pepijn van Lobestein
Programmamanager Energietransitie, Stichting Havensteder

Deze cursus is speciaal bestemd voor:

Je bent betrokken bij de ontwikkeling van duurzame energieprojecten (bij voorkeur warmte) en bent (mede) verantwoordelijk voor de financiële haalbaarheid. Of je dient volledig op de hoogte te zijn om gedegen advies te kunnen geven en een inhoudelijke gesprekspartner te zijn. De focus ligt op partijen die lokaal betrokken zijn bij de ontwikkeling van warmteprojecten:

 • Gemeenten
 • Provincies
 • Warmtebedrijven
 • Netwerkbedrijven
 • Woningbouwcorporaties
 • Vastgoedbedrijven
 • Waterschappen
 • Adviesbureaus

Algemene Informatie

Deze 4-daagse Cursus/Training zal plaatsvinden bij BCN Utrecht CS te Utrecht.
Voor facilitaire vragen en de routebeschrijving zie onderstaande gegevens.

BCN Utrecht CS
Catharijnesingel 48
3511 GC
Utrecht
tel: 030 - 256 73 91

Dag Datum Tijd Locatie
Module 1 12 januari 2023 09:00 - 16:00 BCN Utrecht CS
Module 2 19 januari 2023 09:00 - 16:00 BCN Utrecht CS
Module 3 26 januari 2023 09:00 - 16:00 BCN Utrecht CS
Module 4 2 februari 2023 09:00 - 16:00 BCN Utrecht CS

Jouw investering

De investering voor deze 4-daagse Cursus/Training bedraagt € 3299,00 (excl. btw) per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, lunches en toegang tot de digitale leeromgeving.

STAP-Budget

Je kunt het STAP-budget voor deze opleiding aanvragen. Jij krijgt dan een aantrekkelijke subsidie van maximaal € 1.000,- van de overheid.

Neem contact op met onze adviseur voor de mogelijkheden:
Tonnie van Zanten
040 - 2 972 780
tonnie.van.zanten@euroforum.nl

Meer weten over het Stap-budget
 online leeromgeving

Ondersteund door online leeromgeving

Tijdens de opleiding maak je, naast de bijeenkomsten, gebruik van 'Mijn Online Leeromgeving'. Hier vind je (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video's, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. Mijn Online Leeromgeving gebruik je ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvang je een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om jouw profiel aan te maken.

Naar Mijn Online Leeromgeving
 online leeromgeving

Opleiding op maat

Zou jij samen met jouw collega's één van onze opleidingen willen volgen, maar dan gericht op de eigen organisatie, situatie en wensen? Dan is Incompany zeker interessant! Samen stellen we een programma op en bepalen we datum/data, dagindeling(en) en locatie.

Waarom Incompany

 • De inhoud van deze opleiding wordt afgestemd op jullie organisatie en leerbehoeften
 • Ga met elkaar in gesprek (ook over lastige situaties)
 • De onderlinge betrokkenheid en motivatie stijgen aantoonbaar
 • Er is individuele benadering en ruimte voor persoonlijke vragen
 • Per opleiding wordt gezocht naar de best passende docent(en)
 • Het hele team is in één keer op hetzelfde kennisniveau
 • Planning van de cursus wanneer het jullie uitkomt
 • Mogelijk: individuele coaching on the job om doelen te complementeren

Vragen of meer informatie?

Lees meer over onze Incompany trainingen of neem vrijblijvend contact op met:

Guusje Verhoeven

Adviseur Incompany trainingen
E-mail: guusje.verhoeven@euroforum.nl
Tel: +31 40 29 74 974

Download brochure

Onze privacy-policy

Via onderstaande knop kun je veilig, eenvoudig en snel inschrijven. Verzeker jezelf van deelname door op de onderstaande button te klikken.

 

Leg je deelname vast!
Veilig betalen

Persoonlijk opleidingsadvies nodig?

Wil je meer inhoudelijke informatie? 
Neem vrijblijvend contact op met mij.

040 - 2 972 780 tonnie.van.zanten@euroforum.nl

Productaanbod

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van vakgebied Duurzaamheid

Onze privacy-policy