Inclusief: excursie aan een duurzaam gebiedsontwikkelingsproject
De vraag naar woningen, bedrijventerreinen, mobiliteit en (recreatieve)voorzieningen neemt toe. Wat zijn de mogelijkheden om de ruimte klimaatbestendig en leefbaar (her) in te richten? En hoe verbind je deze opgaven met elkaar?
Leer in 5 dagen hoe je een concreet plan maakt voor de duurzame inrichting van het stedelijk en landelijk gebied. Meld je aan
Als overheid, adviseur of ontwikkelaar ben je op zoek naar nieuwe inzichten en getoetste oplossingen voor het duurzaam ontwikkelen en behouden van gebieden.
Wil jij:
Meld je dan aan voor deze korte opleiding. Na afloop ben je in staat om de ontwikkeling, inrichting en het gebruik van de ruimte slim te verweven en de regie te pakken in complexe projecten.
Het programma gaat uit van een integrale aanpak en je leert integraal en realistisch sturing te geven aan duurzame gebiedsontwikkelingsprojecten. Tijdens de opleiding zit je bovendien samen met alle betrokken partijen, waardoor je praktijksituaties realistisch kunt nabootsen en ontdekt hoe je kunt inspelen op uitdagingen en verwachtingen van samenwerkingspartners.
Elke opleidingsdag biedt een mix van 3 leerprincipes: kennisdeling, inspiratie geven en de vertaling van theorie naar je eigen praktijk. In de interactieve bijeenkomsten ontvang je de mogelijkheid om je eigen vraagstukken in te brengen. Gedurende de opleiding wordt daarnaast gewerkt met concrete praktijkvoorbeelden.
Je ontvangt een mix van hedendaagse inzichten en direct toepasbare tips van experts uit de praktijk. Hiermee leer je expliciet, realistisch en gestructureerd invulling te geven aan duurzame gebiedsontwikkeling.
Bezoek aan een duurzaam gebiedsontwikkelingsproject in de regio Rijnmond.
Iedere dag start om 09.30 uur (ontvangst om 09.00 uur) en eindigt om 16.30 uur.
Dag 1
Het duurzaam ontwikkelen en behouden van gebieden vraagt om een integrale en deskundige benadering. Rekening houden met ontwikkelingen in disciplines, als: mobiliteit, water, energie, sociale aspecten, etc. is noodzakelijk. De eerste dag geeft een heldere introductie van het begrip Duurzame Gebiedsontwikkeling. Daarnaast leer je over de belangrijkste wet- en regelgeving waar je in de praktijk mee te maken krijgt.
Michel Simons, Hoofddocent opleiding Duurzame Gebiedsontwikkeling & Eigenaar, Sturing Projecten.
Wanda Blommensteijn, Jurist / senior adviseur omgevingsrecht, BRO.
Dag 2 - Interactieve online bijeenkomst
De klimaatverandering heeft grote risico’s op de economie, gezondheid en veiligheid. Om hier antwoorden op te geven moet CO2-uitstoot worden teruggedrongen door bijvoorbeeld duurzame energiebronnen. Ook moet de leefomgeving klimaatadaptief worden ingericht. Beide opgaven hebben grote ruimtelijke en maatschappelijke impact die zorgvuldig moet worden vormgegeven. Deze dag leer je welke mogelijkheden je hebt om de ruimte klimaatadaptief te (her)inrichten en hoe je de energietransitie vormgeeft.
Caroline van der Kooi, Adviseur Energietransitie en Gebiedsontwikkeling
De energietransitie is onlosmakelijk verbonden met gebiedsontwikkeling. Het tweede dagdeel gaat in op de integratie van de energietransitie binnen duurzame gebiedsontwikkeling.
Michel Simons, Eigenaar, Sturing Projecten
Het complete programma in één handig overzicht? Download de brochure (pdf)
Dag 3
Door aan de start van een gebiedsontwikkeling na te denken over mobiliteitsvormen die passen bij het gebied en de doelgroep, creëer je kansen om de waarde van een gebied te verhogen. Maar hoe geef je handen en voeten aan bereikbaarheid en mobiliteit in gebiedsontwikkeling? Dat leer je tijdens dit onderdeel.
Berry de Jong, Procesmanager voor de thema’s Mobiliteit en Energietransitie, Metropoolregio Eindhoven
In Nederland staan we voor de belangrijke opgave om wijken aardgasvrij te maken. Met als doel dat uiterlijk in 2050 aardgas uit de gebouwde omgeving verdwijnt. Veel gemeenten hebben inmiddels een TransitieVisieWarmte (TVW) opgesteld. De volgende stap is een wijkgerichte aanpak om de warmtetransitie concreet te maken. In dit onderdeel krijg je inzicht in een procesaanpak voor aardgasvrij maken van wijken. Van strategie naar realisatie. Het aardgasvrij maken van wijken is een belangrijke aanleiding om koppelingen te zoeken met andere wijkopgaven. Van vergroening tot vastgoedtransformatie. Mede aan de hand van praktijkcases geven we inzicht in de procesaanpak en succesfactoren.
Bijdrage vanuit Over Morgen
Dag 4
In Nederland is er groeiende aandacht naar circulariteit. Er zijn verschillende invalshoeken om naar circulariteit en duurzame gebiedsontwikkeling te kijken. Belangrijk is om te bepalen wat je wilt bereiken op welk niveau. Hoe zorg je ervoor dat circulariteit concreet wordt en onderdeel van het uitvoeringsproces? Tijdens deze dag dagen we je uit om circulaire projecten van de grond te krijgen. Je leert hoe je de principes van de circulaire economie toepast op duurzame gebiedsontwikkeling.
Claudia Swart, Senior Projectmanager Gebiedsontwikkeling, Sweco
Pedro Mol, Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid
Dag 5
In de praktijk zijn veel stakeholders betrokken bij duurzame gebiedsontwikkelingstrajecten en moet er een goede balans worden gevonden tussen tegengestelde belangen. Een project kan enkel slagen wanneer de belanghebbende partijen mee in het project willen stappen. Deze ochtend geeft je inzicht in de verschillende rollen waarmee je te maken hebt/krijgt binnen duurzame gebiedsontwikkeling. We bespreken de samenwerkingen tussen de verschillende stakeholders, analyseren problemen die je kunt tegenkomen en creëren inzichten in hoe je samenwerkingen versoepelt.
Michel Simons, Eigenaar, Sturing Projecten
Solar Parking Duurzame gebiedsontwikkeling in Nissewaard
Op bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering wordt hard gewerkt aan duurzame innovatie. Reden voor bijvoorbeeld provincie Zuid-Holland en TNO om in 2019 een pilot uit te voeren met een zonnewegdek. Uitkomst: die innovatie is nog niet klaar voor de markt, maar biedt zeker potentie.
Een grote zonneparking, de Solar Parking is daarentegen helemaal klaar voor de markt. Blikvanger het Carlton Oasis Hotel is klaar voor een nieuwe stap in haar verduurzaming, vanuit een collectief van lokale ondernemers – dat verbonden is vanuit het Huis van Morgen - is er gewerkt aan de financiering en ontwikkeling van deze Solar Parking waar hotelgasten en bedrijventerreinwerknemers hun elektrisch vervoer snel kunnen opladen.
In Q2 van 2020 wordt aangevangen met de bouw. Tijdens de excursie nemen wij een blikje achter de schermen: hoe kwam dit unieke project tot stand vanuit een publiek-private samenwerking?
Hendry Klooster, Directeur, Enerless
Boyd Bartels, Projectleider, Andova en Projectleider Wergeversaanpak, De Verkeersonderneming
Hoofddocent opleiding Duurzame Gebiedsontwikkeling & Eigenaar, Sturing Projecten. Michel is actief in gebiedsontwikkeling sinds 2000. Hij richt zich op het snijvlak van projectaansturing en als regisseur. Michel heeft veel ervaring met complexe projecten waaronder: de ontwikkeling en realisatie van woningbouwlocaties, bedrijventerreinen, maatschappelijke en recreatieve voorzieningen. Hij is actief voor verschillende overheden,betrokken bij de RES MRDH en ook actief voor een ontwikkelaar bij de realisatie van windenergie.
Jurist / senior adviseur omgevingsrecht, BRO. Wanda is juridisch adviseur in ruimtelijke ordening met brede ervaring in het maken van bestemmingsplannen en aanverwante producten en richt zich op complexe ro-trajecten en advisering voor grote steden en hogere overheden.
Senior Projectmanager Gebiedsontwikkeling, Sweco
Claudia en Janneke werken binnen Sweco aan de inhoudelijke inbreng bij en de begeleiding van integrale gebiedsontwikkelingsprojecten. Daarnaast focussen zij zich op circulariteit om zo al op gebiedsniveau een bijdrage te leveren aan een Circulaire Economie. Zij ontwikkelen daarin programma's voor verschillende opdrachtgevers.
Berry werkt als Procesmanager Mobiliteit en Energietransitie bij de Metropoolregio Eindhoven. Daarvoor was hij projectleider en beleidsadviseur bij het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, een adviesbureau, Rijkswaterstaat en de gemeente Amsterdam. Hij heeft een brede ervaring met het opstellen van mobiliteitsplannen en het uitvoeren van vaak vernieuwende projecten op het gebied van o.a. slimme mobiliteit, fiets, verkeersveiligheid, verkeersmanagement en mobiliteitsmanagement.
Pedro is Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid, Sweco. Pedro werkt samen met zijn collega Claudia binnen Sweco aan de inhoudelijke inbreng bij en de begeleiding van integrale gebiedsontwikkelingsprojecten. Daarnaast focussen zij zich op circulariteit om zo al op gebiedsniveau een bijdrage te leveren aan een Circulaire Economie. Zij ontwikkelen daarin programma’s voor verschillende opdrachtgevers.
Directeur, Enerless.
Enerless adviseert en realiseert in energie besparen en opwekken op bedrijventerreinen, in bedrijfspanden en in woningen. De kracht van de Enerless ligt in het verbinden; van buren in de straat, tot ondernemers op een bedrijventerrein, gemeenten in de regio. Als er wordt samengewerkt: kan er meer resultaat worden geboekt in energie besparen en opwekken; dragen we bij aan het grotere doel van milieuverbetering en kunnen we ook nog eens meer kosten efficiënt werken.
Projectleider, Andova en Projectleider Wergeversaanpak, De Verkeersonderneming
Caroline heeft expertise opgebouwd op het gebied van duurzame gebiedsontwikkeling, planologie, complexe grootstedelijke problematiek, bestuurskunde, (milieu-)politiek, vastgoedontwikkeling, en project- en procesmanagement. Haar ambitie is om complexe ruimtelijke vraagtukken te doorgronden, behapbaar te maken en integraal aan te pakken; om zo op de lange termijn bij te dragen aan een duurzame en klimaatbestendige wereld. Als Assistent Professor bij Universiteit Utrecht heeft zij verschillende artikelen en een onderzoeksvoorstel geschreven gerelateerd aan de integratie van klimaatadaptatie in stedelijk beleid.
La Vie Utrecht
St Jacobsstraat 6
3511 BP Utrecht
De investering voor deze 5-daagse opleiding bedraagt € 3.999,- (excl. btw) per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, lunches en toegang tot de online leeromgeving.
Omgevingsmanagers, gebiedsregisseurs, planologen, stedenbouwkundig ontwerpers, toezichthouders, strategisch adviseurs, projectleiders ruimtelijke ordening/gebiedsontwikkeling, beleidsmedewerkers ruimte, duurzaamheid, mobiliteit, water, groen, economische ontwikkeling en gebiedscoördinatoren Bij: Gemeenten, waterschappen, provincies, rijk, (woning)corporaties, adviesbureaus, vastgoedontwikkelaars en aannemers.
Je kunt rekenen op een sterke combinatie van online onderdelen en leren op de leslocatie die samen één geheel vormen en ook op zichzelf een meerwaarde bieden.
De voordelen voor jou:
Lees meer over de blended opzet
Tijdens de opleiding maak je, naast de bijeenkomsten, gebruik van 'Mijn Online Leeromgeving'. Hier vind je (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video's, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. Mijn Online Leeromgeving gebruik je ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvang je een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om jouw profiel aan te maken.
Naar Mijn Online Leeromgeving
Heb jij, samen met jouw collega's, interesse in één van onze opleidingen, maar dan gericht op jullie organisatie, jouw situatie en wensen? Dan is een incompany training zeker interessant! Wij denken graag met je mee, zodat de gezamenlijke leerdoelen van jou en jouw collega's gerealiseerd worden. In overleg bepalen we de inhoud, datum/data, dagindeling(en) en locatie.
Of wil je een incompany voorstel? Neem dan contact op met Guusje Verhoeven.
De investering voor deze 5-daagse opleiding bedraagt € 3.999,- (excl. btw) per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, lunches en toegang tot de online leeromgeving.
Via onderstaande knop kun je veilig, eenvoudig en snel inschrijven. Verzeker jezelf van deelname door op de onderstaande button te klikken.
Leg je deelname vast!
Voor een compleet overzicht van het programma raden wij je aan om de brochure te downloaden. Ter informatie: Opleiding Duurzame Gebiedsontwikkeling start op 30 maart, 13 & 20 april, 18 & 25 mei 2021 in BCN Dalton Utrecht!
Heb je een vraag? Neem voor meer informatie contact op met:
Type: | 5-daagse opleiding |
Prijs: | €3999,- excl. btw |
Datum: | 30 maart, 13 & 20 april, 18 & 25 mei 2021 |
Locatie: | BCN Dalton Utrecht |
Wil je meer inhoudelijke informatie?
Neem contact op met:
![]() |
Opleidingsadviseur |
![]() |
|
040 - 2 972 780 |