Cursus Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp)

De basis van privacywetgeving toegelicht

  • Ruim 125 cursisten gingen u voor: 8e editie beoordeeld met een 8,2!
  • Na deze cursus weet u concreet hoe u omgaat met privacywetgeving
  • Inclusief wetgevingsbundel Wbp & 10 PO-punten
  • Extra: Masterclass nieuwe Europese Privacyverordening

Bekijk het programma

 

De basis van privacywetgeving toegelicht:

  • Wanneer is de Wbp van toepassing?
  • Welke privacyrisico’s zijn er en hoe beheers ik deze?
  • Wat zegt de rechtspraak over ‘privacy op de werkvloer’?
  • Wie is er aansprakelijk voor het niet naleven van de Wbp?
  • Wat betekenen de nieuwe cookieregels voor de website van mijn onderneming?
  • Wat geldt er met betrekking tot het doorgeven van gegevens naar landen buiten de EU/EER?

Bekijk hier het programma

Hoe gaat u om met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp)?

U krijgt steeds vaker te maken met deze vraag. Ook als u niet werkzaam bent op het gebied van het privacyrecht. Deze cursus geeft u een praktijkgerichte uitleg hoe u omgaat met privacyvraagstukken, hoe u kennis deelt en informatie uitwisselt zonder hierbij inbreuk te maken op de privacy.

Verstrekkende gevolgen van de nieuwe Europese Privacyverordening

Op de 21 oktober heeft de LIBE Commissie gestemd vóór de hervorming van de Europese privacyregeling. Hiermee zijn grote en grondige veranderingen in het privacyrecht een stap dichterbij. Deze Europese Privacy Verordening moet de nationale wetgeving vervangen en wordt na inwerktreding één op één overgenomen in de Wbp. Wilt u weten welke verstrekkende consequenties dit heeft voor úw organisatie? Volg de masterclass 'Nieuwe Europese Privacyverordening' op 27 maart 2014.

Masterclass nieuwe Europese Privacyverordening | 9 oktober 2014

U bent bekend met de basisbegrippen van de Wbp?
Deze masterclass is speciaal ontwikkeld voor iedere professional die tot in detail wil ingaan op de toekomstige wijzigingen van de huidige regelgeving als gevolg van de verordening.

In deze masterclass krijgt u inzicht in de voorstellen van de Europese Commissie t.a.v.:
• Het toepassingsbereik van de nieuwe regels;
• De eisen aan het verzamelen, verwerken en bewaren van persoonsgegevens;
• De regels voor toestemming, gevoelige gegevens, direct marketing en internationaal gegevensverkeer.

Privacy experts aan het woord

Uw docenten zijn experts op het gebied van privacywetgeving. Zij vertellen u precies waar u rekening mee moet houden. Actuele cases en praktijkvoorbeelden worden uitvoerig besproken. De nadruk ligt op het vinden van praktische oplossingen.

Na afloop van de cursus ontvangt u een waardevol certificaat van deelname!

Online leeromgeving en iPad mini

Naast de praktijklessen heeft u toegang tot onze online leeromgeving. Deze omgeving geldt als een waardevol digitaal naslagwerk én een plaats om in contact te komen met mededeelnemers en docenten. Om het optimale uit deze cursus te halen, is het van belang tijdens de praktijkdagen toegang te hebben tot de online leeromgeving en alle benodigde documenten. Daarom bieden wij u, bij inschrijving voor de cursus, de mogelijkheid een iPad mini af te nemen voor slechts €229,- (excl. BTW)

Dag 1 - 18 september 2014

Inleiding

  • Welke privacyrisico’s zijn er en hoe deze te beheersen?

Achtergronden van privacywetgeving 

  • De internationale en supranationale regelingen
  • De Europese Privacyrichtlijn 95/46/EG

De toepassing en reikwijdte van de Wbp 

  • Wat is een persoonsgegeven en wat niet? 
  • Wat is een bestand?
  • Wat valt onder de uitzondering van persoonlijke of huishoudelijke doeleinden? 
  • Wat geldt er m.b.t. journalistieke verwerkingen?
  • Waar gaat de discussie over de territoriale werking van de wet over? 
  • Wat zegt artikel 29 WP over applicability?

De werking van de Wbp 

  • Wat mag wel en wat mag niet met persoonsgegevens? 
  • Wat is een welbepaald verzameldoel en wat betekent niet-onverenigbaar?
  • Hoe lang mogen gegevens worden bewaard? 
  • Wat te zeggen over de beveiliging van persoonsgegevens? 
  • Wanneer moet inzage worden gegeven in klantgegevens?
  • Hoe ver gaat de informatieplicht?
  • Moeten foto's en beeldopnamen worden aangemerkt als rasgegevens? En wat betekent dat?
  • Bespreking van het arrest van de Hoge Raad van 9 september 2011 over een onterechte BKR registratie

Rechtsbescherming; toezicht en handhaving door het CBP 

  • Welke bevoegdheden heeft de toezichthouder? 
  • Welke boetes kunnen worden opgelegd? 
  • Wat is het handhavingsbeleid van het CBP? 
  • Goedkeuring van gedragscodes

Dag 2 - 30 september 2014

Outsourcing en Cloud computing

  • Wat moet u regelen in een bewerkersovereenkomst?
  • Wat is cloud computing en wat zijn de risico’s?
  • Hoe gaat u om met buitenlandse leveranciers?
  • Wat zijn Safe Harbor, modelcontracten en BCRs?
  • Wat zijn de aandachtspunten voor Shared Service Centers binnen uw organisatie?

Privacy op de werkvloer

  • Relatie arbeidsrecht en privacyrecht
  • Controle op gedrag, prestaties en aanwezigheid van werknemers
  • Privacyregels rondom ziekteverzuim en reïntegratie
  • Bring-your-own-device
  • Omgang met sociale media

Cookies en spyware, spam en telemarketing

  • Welke nieuwe regels gelden er voor cookies?
  • Wat betekent het bewijsvermoeden met betrekking tot cookies
  • Het ‘zakelijk spamverbod’ en het ‘bel-me-niet-register’: wat zijn de gevolgen voor mijn bedrijf?
  • Het handhavingsbeleid van OPTA en de rechtspraak daarover

Het voorstel voor de nieuwe Europese Privacyverordening

  • Het vergeetrecht
  • De meldplicht beveiligingsinbreuken
  • Dataportabiliteit
  • Boetes van 2 procent van de wereldwijde omzet

Tijdschema praktijkcursusdagen:

09.30 uur Ontvangst
10.00 uur Aanvang ochtendprogramma
12.30 uur Lunch
13.30 uur Aanvang middagprogramma
16.45 uur Einde

Het programma wordt onderbroken met koffie- en theepauzes.

Dag 3 -  9 oktober 2014 - Optioneel

Masterclass nieuwe Europese Privacyverordening

Meer informatie onder de tab 'Masterclass'

Uw deskundige docenten

Mr. prof. G.J. (Gerrit-Jan) Zwenne

is advocaat-partner bij het internationale advocatenkantoor Bird & Bird en daarnaast hoogleraar Recht en Informatiemaatschappij bij eLaw@Leiden, centrum voor recht in de informatiemaatschappij, van de Universiteit Leiden.

Mr. dr. B. W. (Bart) Schermer

is mede-oprichter van adviesbureau Considerati alsmede universitair docent bij eLaw@Leiden, centrum voor recht in de informatiemaatschappij.

Mr. drs. J.H.J. (Jeroen) Terstegge CIPP

is eigenaar van adviesbureau PrivaSense en is daarnaast voorzitter van de Commissie Privacy van
VNO-NCW en lid van het bestuur van de Vereniging Privacy Recht.

Mr. J. (Jeroen) Koëter

is partner bij Project Moore Advocaten, een nichekantoor dat zich volledig richt op IT-recht en privacy. Daarvoor werkte hij als IT-advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek en Van Doorne.

Mr. Q. (Quinten) Kroes

is advocaat-partner bij Brinkhof, en adviseert en procedeert over technologie en privacy/regulering. Hij doceert tevens aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.


Reacties van de oud-cursisten:

Inmiddels zijn ruim 125 cursisten volledig wegwijs gemaakt in de basisbeginselen van de Wbp. Zij beoordeelden de praktijkcursus Wbp als volgt:

  • “De afwisseling van de docenten en de lesstof is mij zeer goed bevallen”
  • “De praktische voorbeelden waren erg verhelderend”
  • “Tijdens de cursus kwamen voortdurend de actualiteiten aan bod en was er ruim de gelegenheid voor het stellen van vragen”
  • “Goed tempo met diepgang en actuele thema’s in een prettige sfeer”
  • “Het uitgebreide naslagwerk dat ter beschikking wordt gesteld, maakt de toepassing van de lesstof zeer bruikbaar, waardoor ik nog beter case-based kan adviseren”

 

Data & locatie

  • 18 september, 30 september, 9 oktober 2014

La Vie Utrecht
Lange Viestraat 351
3511 BK Utrecht
Tel.: 030-234 00 88
routebeschrijving

Voor wie bestemd?

  • Advocaat (-stagiaire) met weinig of geen kennis van het privacyrecht
  • Bedrijfsjurist
  • Juridisch (beleids)medewerkers
  • Compliance en Privacy officers
  • Functionarissen gegevensbescherming
  • Manager die in aanraking komt met de implementatie van privacywetgeving

Kortom voor iedereen die te maken heeft met de juridische gevolgen van de Wet bescherming persoonsgegevens en andere privacywetgeving.

Uw investering

De deelnamekosten bedragen (excl. btw):
• Praktijkcursus € 1.799,- / leden NVvIR en VPR € 1.499,-
• Masterclass Privacyverordening € 699,-
• Praktijkcursus plus Masterclass Privacyverordening € 2.399,- / leden NVvIR en VPR € 2.099,-
Deze bedragen zijn inclusief koffie, thee en lunches. Daarnaast ontvangt u een digitale syllabus.

Nog geen iPad?

Om het optimale uit deze cursus te halen, is het van belang tijdensde praktijkdagen toegang te hebben tot de online leeromgeving enalle benodigde documenten. Daarom bieden wij u,bij inschrijving voor de cursus, de mogelijkheid eeniPad mini af te nemen voor slechts €229,- (excl. BTW).

Meer informatie

Opleidingsadvies

Tonnie van Zanten
Opleidingsadviseur
Tel: 040 - 2 972 780

Verantwoordelijk voor het programma

Drs. Juul Heijne
Opleidingsmanager

Barbara Canters
Sr. Project Coördinator

Google+

Optionele Masterclass - 27 maart 2014 (volgeboekt) nieuwe datum: 9 oktober 2014

Nieuwe Europese Privacyverordening

Er zijn veel veranderingen op komst in het privacyrecht. De Europese Commissie werkt aan een nieuwe verordening. Uw docenten nemen
u mee door de voorstellen van de EC, zodat u uzelf en uw organisatie optimaal kunt voorbereiden op de aanstaande veranderingen.

Toepassingsbereik verordening

  • Wanneer en op wie is de verordening van toepassing?
  • Welke uitzonderingen zijn er?

Eisen aan de verwerking van persoonsgegevens

  • Welke eisen worden gesteld aan de beveiliging van persoonsgegevens?
  • Welke nieuwe regels gaan er gelden voor internationaal gegevensverkeer?
  • Welke regels gaan er gelden voor de verwerking van gegevens van kinderen op internet?

 Rechten voor betrokkenen

  • Hoe zien de nieuwe regels voor toestemming eruit?
  • Wat gaat er veranderen in het inzage-, correctie- en verzetsrecht?
  • Wat regelt het recht om vergeten te worden en het recht op dataportabiliteit precies?
  • Welke specifieke regels gaan er gelden voor direct marketing en profiling?

Formaliteiten

  • lAan welke eisen moeten uw privacybeleid en bewerkerscontracten straks voldoen?
  • Welke maatregelen moet u direct nemen in uw organisatie?

Handhaving

  • Welke nieuwe bevoegdheden krijgt het College Bescherming Persoonsgegevens?
  • Waarvoor moet u een voorafgaand onderzoek aanvragen of met het CBP overleggen?
  • Hoe zien de nieuwe procedures en aansprakelijkheidsregels eruit?
  • Welke boetes kunnen worden opgelegd?

Tijdschema Masterclass:

Op deze dag wordt een ander tijdschema gehanteerd als op de cursusdagen
09.30 uur Ontvangst
10.00 uur Aanvang ochtendprogramma
12.30 uur Lunch
13.30 uur Aanvang middagprogramma
15.30 uur Einde

Incompany mogelijkheid

Wilt u deze opleiding met uw gehele afdeling volgen?

Vanaf 5 personen kunt u deze opleiding InCompany volgen. Het programma wordt dan specifiek op uw organisatie afgestemd. In overleg met u bepalen we een datum, locatie en tijdstip.


Neem voor meer informatie contact op:

Guusje verhoeven Incompany Advies
Guusje Verhoeven
Adviseur Incompany trainingen
Email: g.verhoeven@Euroforum.nl
Telefoon: 040 297 49 77 / 06 516 18 303

Inlogcode:

Algemene Informatie

Type: 3-daagse cursus
Prijs: €1.799,- (vanaf)
Datum: 18 september, 30 september, 9 oktober 2014
Beoordeling (125):
8.2 / 10
Studiepunten: 10
Locatie: La Vie Utrecht

Opleidingsadvies

Wilt u meer inhoudelijke informatie? 
Neem contact op met:

Tonnie van Zanten  

Opleidingsadviseur
Tonnie van Zanten

  

040 - 2 972 780

I.s.m.