Opleiding Data Protection Officer

Zorg voor een optimaal Privacybeleid in jouw organisatie!

  • Voorkom een geldboete van 20 miljoen of 4% van jouw wereldwijde omzet
  • Inzicht in privacy governance, privacy compliance en informatiebeveiliging
  • Maatregelen om risico’s te beheersen en privacy management vorm te geven
  • Antwoord op al je vragen gegeven door experts en ervaringsdeskundigen

Deze opleiding is erg populair! Wacht dus niet te lang en schrijf je in.

De taak en rol van de Data Protection Officer

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), verplicht alle overheidsinstellingen en bedrijven die zich toeleggen op extra privacygevoelige activiteiten, om een Data Protection Officer (DPO) / Functionaris Gegevensbescherming (FG) aan te wijzen. Ook voor andere organisaties is de aanwijzing van een DPO een verstandige keuze. Leer tijdens deze 4-daagse Data Proteciton Officer opleiding hoe je jouw functie als DPO/FG een succes maakt voor jouw organisatie. 

Download de brochure

 

Verkorte opleiding DPO

DPO’s staan voor vele uitdagingen. De verkorte opleiding van Euroforum in samenwerking met Privacy Management Partners, wordt verzorgd door een ervaren DPO. Je leert uit de eerste hand hoe je aan de functie handen en voeten geeft en wat jouw valkuilen zijn. De opleiding is praktisch ingestoken en is nuttig voor DPO’s/FG's in zowel de publieke als private sector.

  • Wat zijn je taken en verantwoordelijkheden als DPO/FG?
  • Welke eisen stelt de AVG en op welke manieren kan de DPO-functie worden vormgegeven?
  • Hoe bied je als DPO/FG meerwaarde voor jouw organisatie?
  • Hoe houd je toezicht op de verwerking van persoonsgegevens?
  • Waaraan herken je de juiste aanpak?
  • Hoe help je de juiste aanpak vorm op te zetten als deze ontbreekt?
  • Hoe ga je om met Privacy Impact Assessments (PIA’s)?
  • Hoe verhouden PIA’s zich tot Privacy by design en Privacy by default?
  • Wie zijn de doelgroepen en hoe ga je met hen om?
  • Hoe schakel je, voor zover nodig, met het landelijke toezicht (vooral Autoriteit Persoonsgegevens)?

 

 Je gaat naar huis met:

  • Vakkennis zodat je als Data Protection Officer, Functionaris gegevensbescherming of Privacy Officer direct aan de slag kunt
  • Speerpunten van de AVG
  • Concrete handvatten en praktijkvoorbeelden om je werkprocessen in te richten
  • Inzicht in privacy governance, privacy compliance en informatiebeveiliging
  • Risico's in kaart met Data Protection Impact Assessment (DPIA)

Bekijk het volledige programma

 

5 redenen waarom je deze opleiding moet volgen:

  1. Je gaat naar huis met concrete praktijkvoorbeelden en praktische handvatten in de vorm van voorbeelddocumenten en checklists
  2. Je kunt op de verschillende thema’s je eigen case in brengen om de opleiding te laten aansluiten bij je eigen praktijk en er is voldoende ruimte voor discussie met collega privacy professionals en experts
  3. Je beschikt over actuele casuïstiek, jurisprudentie en praktische tips, zodat je direct in je eigen praktijk aan de slag kunt
  4. Je wordt in 4 dagen klaargestoomd voor de praktijk
  5. Je ontvangt concrete adviezen van experts en vooruitstrevende DPO’s/FG's

PMP Privacy Kompas

Ook interessant voor jou of je collega:

 

Gratis het boek "Hoe ben je FG?" voor alle deelnemers!

In Hoe ben je FG? passeren stap voor stap de belangrijkste aspecten van het FG-schap de revue. De auteur helpt om valkuilen te vermijden en om van het FG-schap een succes te maken. De uitgave sluit aan op de roep om een meer praktisch en hanteerbaar inzicht in de FG-functie.

Programma van de verkorte opleiding Data Protection Officer

Fysieke bijeenkomsten in Utrecht + interactieve online & offline lesdagen

 

Module 1 > Online

Raamwerk, wetgeving en rol DPO/FG

KennisKennis
De rol van Data Protection Officer/ Functionaris Gegevensbescherming

  • Welke taken en verantwoordelijkheden heb je als DPO/FG?
  • Met welke afspraken, stelsels en structuren heb je te maken?
  • Welke positie in de organisatie is geschikt voor DPO/FG?
  • Hoe richt he een privacyorganisatie in?
  • Hoe zorg je dat de meldprocedure, informatiebeveiliging en privacy management op orde zijn?
  • Hoe werkt het PMP Privacykompas?

kennisKennis

Privacywetgeving

  • Wat zijn de kernverplichtingen van de AVG?
  • Waar slaan organisaties meestal de plank mis?
  • Hoe kun je omgaan met mythes en misverstanden
  • Wat zijn de verplichtingen voor jouw organisatie met betrekking tot de meldplicht datalekken, privacy-by-design, het uitvoeren van Privacy Impact Assessments en het aanstellen van een Data Protection Officer(DPO/FG)?

InspiratieInspiratie

DPO/FG aan het woord

  • Hoe richt je de functie van DPO/FG in? Waar is deze gepositioneerd?
  • Wat is de relatie van de DPO/FG met de administratieve organisatie, informatiebeveiliging, ICT, compliance en crisis situaties?
  • Hoe bewaar je onafhankelijkheid in je werkzaamheden?
  • Hoe persoonsgegevens verantwoord inbedden in de organisatie?
  • Succesfactoren en leermomenten

 Het programma uitprinten?
Download de brochure Data Protection Officer!


Module 2 > online

AVG-management

KennisKennis
Governance

  • Hoe versterk je je organisatie met een privacy management aanpak?
  • Welke oplossingen zijn al aanwezig in je organisatie, hoe herken je deze en wat doen deze?
  • Hoe stel je privacybeleid op?
  • Wat is een privacy management control framework?
  • Wat zijn jouw do’s and dont’s?
  • Wat zijn bewerkersafspraken en hoe geef je deze zinvol vorm?
  • Wat is joint-controllerschap en hoe ziet dat eruit?

InspiratieInspiratie

Privacy compliance

  • Hoe ziet het privacy compliance profiel van jouw organisatie er uit?
  • Hoe til je privacy compliance in je organisatie naar een hoger niveau?
  • Wat zijn de valkuilen van compliance in je organisatie?
  • Wat kun je leren van andere organisaties?

DoenDoen

PIA en PBDD

  • Privacy Impact Assessment (PIA)
  • Wat is een PIA?
  • Welke eisen worden er gesteld aan een PIA?
  • Hoe voer je succesvol een PIA uit?
  • Aan de hand van een casus ga je aan de slag met een PIA
  • Adviseren van de uitkomsten van de PIA aan het management
  • Privacy by Design en Privacy by Default (PBDD)
  • Wat betekenen Privacy by Design en Privacy by Default?
  • Hoe pas je dit toe in de praktijk?

 


Module 3 > online

Privacybestendige werkprocessen

KennisKennis

Incident management

  • Wat zijn privacy incidenten (waaronder datalekken)?
  • Hoe weet je dat een incident heeft plaatsgevonden?
  • Hoe bepaal je de ernst van het incident?
  • Welke acties moeten worden ondernomen?

InspiratieInspiratie

Informatie beveiliging

  • Wat zijn de raakvlakken tussen privacy en informatiebeveiliging?
  • Wat wordt bedoeld met bijvoorbeeld ISO 27000 en hoe werkt dat?
  • Wat staat er in een informatie beveiligingsplan en –beleid?
  • Wanneer is informatiebeveiliging passend?
  • Hoe om te gaan met de meldplicht datalekken?

DoenDoen

Leiderschap en communicatie

  • Hoe stimuleer je privacy bewustwording binnen je organisatie?
  • Hoe creëer je draagvlak?
  • Hoe breng je het advies omtrent privacy over op je organisatie?
  • Hoe organiseer je inspraak in de organisatie?
  • Hoe ga je om met privacy dilemma's?
  • Hoe bevorder je een gewenste cultuur binnen de organisatie?

Remko Hendrikse, trainer gespecialiseerd in communicatie


Module 4: > op leslocatie

AVG-toetsing, FG/DPO-ombudsfuctie en antwoord op jouw vragen

KennisKennis

Informatie beveiliging

  • Privacy auditWat is een privacy audit?
  • Hoe voer je een privacy audit uit?
  • Hoe om te gaan met de uitkomsten van een privacy audit?

InspiratieInspiratie

FG/DPO-ombudsfunctie

  • Wat houdt de FG/DPO-ombudsfunctie in?
  • Wat is een goede klachtprocedure?
  • Wat is een zinnig protocol voor samenwerking met de Autoriteit Persoonsgegevens?

DoenDoen

Samen in gesprek (intervisie)

  • Waar worstel je mee?
  • Welke inspiratie bieden medecursisten?
  • En wat is het advies van de docenten?

Gastspreker: dr. Koen Versmissen, expert op het gebied van privacy en de bescherming van persoonsgegevens

Jouw hoofddocent:

  • mr. Sergej Katus, CIPP/E CIPM FIP, partner bij Privacy Management Partners. Sergej is een ervaren Data Protection Officer, onder meer door zijn werk als de privacy officer van NS. Momenteel vervult hij DPO-functies in de publieke en private sector. Eerder was hij namens de Raad van de Centrale Ondernemingsorganisaties intensief betrokken bij de totstandkoming van privacywetgeving.

Algemene informatie over de opleiding Data Protection Officer

 

Datum en locatie

  • 1 en 22 juni > op locatie
  • 8 en 15 juni > online

 

BCN Utrecht CS
Catharijnesingel 48
3511 GC Utrecht
Routebeschrijving

 

Je investering

De kosten van deze verkorte opleiding bedragen €3.499,- (excl. btw) per deelnemer. Dit bedrag is inclusief toegang tot de online leeromgeving, het gratis boek "Grip op de AVG" en het werkboek, drinken en een verzorgde lunch op alle klassikale cursusdagen.

Aanmelden

 

Data Protection Officer (DPO) - beroepsregister

Momenteel bestaat nog geen van overheidswege erkend beroepsregister voor Data Protection Officers (DPO's). Naar verwachting zal de Europese Commissie pas in 2019/2020 met richtlijnen komen om Europese en nationale criteria vast te stellen.

Na het volgen van deze opleiding mag jij je gewoon Data Protection Officer (DPO) noemen. Je ontvangt van ons een certificaat van deelname. Daarna kun kan jij je persoonlijk inschrijven in het Nederlandse Register voor Privacy Opleidingen (NRPO) dat gehouden wordt door de Nederlandse Privacy Academie (NPA). Dit register heeft juridisch gezien dezelfde status als ieder ander certificaat/register in Nederland.

 

Gratis het boek "Hoe ben je FG?" voor alle deelnemers!

In Hoe ben je FG? passeren stap voor stap de belangrijkste aspecten van het FG-schap de revue. De auteur helpt om valkuilen te vermijden en om van het FG-schap een succes te maken. De uitgave sluit aan op de roep om een meer praktisch en hanteerbaar inzicht in de FG-functie.

 

Voor wie is deze cursus bestemd? 

  • Functionarissen Gegevensbescherming
  • Privacy Officers
  • Data Protection Officers
  • Compliance Officers
  • Security officers
  • Information/Data Security Managers
  • Riskmanagers
  • (Bedrijfs)juristen

En ook interessant voor:

  • HR-managers
  • Auditors en controllers
  • Beleidsadviseurs

Werkzaam in het bedrijfsleven of bij de overheid.

 

Tijdschema

09.00 uur - Ontvangst met koffie en thee
09.30 uur - Start ochtendprogramma
12.30 uur - Lunchpauze
13.30 uur - Start middagprogramma
17.00 uur - Afsluiting van de dag

Zowel het ochtend- als middagprogramma zal onderbroken worden voor een korte koffiepauze van 15 minuten.

 

Persoonlijk Opleidingsadviseur

Sandra Donkers
Opleidingsadviseur
Tel: 040 -2 972 770

Verantwoordelijk voor deze opleiding

Projectcoördinator:
Jany van Esch
 
 
smaple image

Blended opzet voor een sterker leerresultaat

Je kunt rekenen op een sterke combinatie van online onderdelen en leren op de leslocatie die samen één geheel vormen en ook op zichzelf een meerwaarde bieden.

De voordelen voor jou:

  • Groter leerrendement door een intensiever leertraject
  • Nog meer afgestemd op jouw praktijk
  • Besparing tijd en meer flexibiliteit

 

Lees meer over de blended opzet

Ondersteund door online leeromgeving

Tijdens de opleiding maak je, naast de bijeenkomsten, gebruik van 'Mijn Online Leeromgeving'. Hier vind je (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video's, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. Mijn Online Leeromgeving gebruik je ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvang je een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om jouw profiel aan te maken.

 

Naar Mijn Online Leeromgeving
Opleiding Data Protection Officer online leeromgeving

Incompany training

Heb jij, samen met jouw collega's, interesse in één van onze opleidingen, maar dan gericht op jullie organisatie, jouw situatie en wensen? Dan is een incompany training zeker interessant! Wij denken graag met je mee, zodat de gezamenlijke leerdoelen van jou en jouw collega's gerealiseerd worden. In overleg bepalen we de inhoud, datum/data, dagindeling(en) en locatie.

Voordelen

  • De inhoud van deze opleiding wordt afgestemd op jullie organisatie
  • Ga met elkaar in gesprek (ook over lastige situaties)
  • De onderlinge betrokkenheid en motivatie stijgen aantoonbaar
  • Er is individuele benadering en ruimte voor persoonlijke vragen
  • Per opleiding wordt gezocht naar de best passende docent(en)
  • Het hele team is in één keer op hetzelfde kennisniveau
  • Planning van de cursus wanneer het jullie uitkomt
  • Mogelijk: individuele coaching on the job om doelen te complementeren

Wil je meer informatie?

Of wil je een incompany voorstel? Neem dan contact op met Guusje Verhoeven.


Via onderstaande knop kun je veilig, eenvoudig en snel inschrijven. Verzeker jezelf van deelname door op de onderstaande button te klikken.

 

Leg je deelname vast!
Opleiding Data Protection Officer inschrijven

Download de Brochure

Voor een compleet overzicht van het programma raden wij je aan om de brochure te downloaden. Ter informatie: Opleiding Data Protection Officer start op 1, 8, 15 en 22 juni 2021 in BCN Utrecht CS!

data protection officer

Heb je een vraag? Neem voor meer informatie contact op met:

Wil je, naast dit event, ook op de hoogte blijven van onze praktische werktips, events en opleidingen op je vakgebied?

Onze privacy-policy

Inlogcode:

Algemene Informatie

Type: 4-daagse opleiding
Prijs: €3.499,- excl. btw
Datum: 1, 8, 15 en 22 juni 2021
Locatie: BCN Utrecht CS

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief

Aanmelden

Opleidingsadvies

Wil je meer inhoudelijke informatie? 
Neem contact op met:

Sandra Donkers

Opleidingsadviseur
Sandra Donkers

  

040 - 2 972 770

Partners:

 

Relevant aanbod

21 Sep

Verkorte opleiding voor de Bedrijfsjurist

Deze opleiding is specifiek ontwikkeld voor de bedrijfsjurist met enige ervaring. Naast de benodigde kennis ontwikkel je jouw advies- en onderhandelingsvaardigheden. In 6 dagen van bedrijfsjurist naar businesspartner! Lees meer
Type: 6-daagse opleiding | | Lokatie:La Vie Utrecht

Alle events