Speciaal voor overheid en organisaties die werken aan duurzame energieprojecten
Wil je meer informatie over een eventuele nieuwe editie? Laat dan je gegevens achter en wij informeren je dan graag. Deze opleiding of cursus incompany volgen? Bekijk hier meer informatie over onze incompany cursussen.
Je werkt mee aan energieprojecten om duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. Nieuwe samenwerkingen moeten gecreëerd worden en aansluiten op initiatieven van de samenleving is noodzakelijk. Veel projecten lopen vast op weerstand of gebrek aan betrokkenheid. Jij hebt de sleutelrol om waarde te scheppen in een samenwerkingsverband.
In de praktijk heb je te maken met veel stakeholders met verschillende belangen en hoge politieke gevoeligheid. Er is geen voorgeschreven aanpak die werkt.
Deze opleiding geeft je handvatten om de regie te nemen in samenwerkingsverbanden. De opleiding is interactief en het delen van successen, het inspireren van elkaar en het onderling delen van ervaringen over wat wel en wat niet werkt staat centraal. Je gaat direct met jouw eigen praktijksituatie aan de slag. Docenten brengen praktische voorbeelden uit de energietransitie in.
Na iedere lesdag ontvang je praktische opdrachten die je direct in jouw praktijk toepast. De uitkomsten van deze opdrachten worden tijdens volgende lesdagen behandeld en geanalyseerd.
Werk je aan projecten, trajecten en programma’s in de energietransitie? Merk je dat deze samenwerkingen kunnen worden verbeterd door meer betrokkenheid en vertrouwen? Dan is deze opleiding ideaal!
Ben je binnen je organisatie betrokken bij een project op het gebied van duurzame energie? Of ga je hier binnenkort mee van start? Dan heb jij, net als vele vakgenoten, de steeds groter wordende behoefte aan duurzame energieprojecten al opgemerkt. Tijdens de Opleiding Duurzame Energieprojecten hoor je in 4 dagen alle ins en outs over de duurzame energiemarkt.
Iedere dag start om 09.30 uur (ontvangst om 09.00 uur) en eindigt om 17.00 uur.
Dag 1
Succesvolle samenwerking begint bij inzicht en overzicht. Om stappen te kunnen zetten in de energietransitie is het van belang om het netwerk
van stakeholders en de onderlinge relaties te begrijpen. Tijdens de eerste dag ontvang je een introductie over de essenties van regievoeren. Met deze basis analyseer je jouw samenwerkingsverbanden.
Daarnaast ga je met je mede-cursisten in gesprek over de opgaven die zij hebben in de energietransitie. Deze opgaven worden meegenomen in de volgende lesdagen en vormen de basis van de opleiding.
Praktijkspreker Michael Boddeke
De energietransitie heeft veel baat bij actieve burgers en organisaties die de handen ineen slaan. Vandaag hebben we een gastspreker die zelf een aanjagende rol vervult en partijen mobiliseert om de energietransitie te versnellen. Hij zal ons laten zien welke kansen en bedreigingen hij ziet en ervaart en hoe hij hier mee om gaat.
Het complete programma in één handig overzicht? Download de brochure (pdf)
Dag 2
Ruimtelijke ordening staat in nauw verband met de energietransitie en is een cruciaal component. Nieuwe maar ook bestaande bouw energieneutraal maken is hierin een grote opgave. Er moet nagedacht worden over hoe we de omgeving inrichten. Ruimtelijke ordening zal meer rekening moeten houden met de energievraag en kansen moeten grijpen. Deze dag nemen we een kijk in de rollen binnen ruimtelijke ordening. We bespreken de samenwerkingen tussen de verschillende stakeholders, analyseren problemen die je kunt tegenkomen en creëren inzichten in hoe je samenwerkingen versoepelt.
Praktijkspreker
We kijken deze dag naar de ervaringen vanuit ruimtelijke ordening. Te gast is een gemeentelijk jurist/projectleider die ervaring heeft met de ruimtelijk juridischeontwikkelingen in de energietransitie.
Dag 3
Tijdens de derde dag bespreken we hoe burgerparticipatie en de energietransitie samenkomen. Burgers moeten hun gedrag, woon en leefomgeving aanpassen. Hoe neem je burgers op lokaal niveau mee in deze veranderingen? En hoe creëer je draagvlak? Tijdens deze dag laten we ons inspireren door opgehaalde successen en analyseren we spanningsvelden die je kunt tegenkomen bij bewonersparticipatie. We kijken welke leiderschapsvaardigheden van belang zijn en reflecteren op elkaars leiderschapsstijl.
Praktijkspreker Aalt Schouten
Onderdeel van het programma deze dag is een interactieve sessie met een gastspreker, die als maatschappelijk betrokken, maar ook kritische burger zelf te maken heeft gehad met de komst van een zonnepark in zijn omgeving. Hij deelt daarbij de do’s en don’ts en daagt de deelnemers uit om breed te kijken naar belangen.
Dag 4
Om een breed gedragen energietransitie te bereiken is instemming of medewerking nodig van veel verschillende partijen. Het opleggen of doorduwen van oplossingen leidt vaak tot conflicten. Een benadering met aandacht voor de behoeften van de stakeholders leidt tot acceptie en vaak zelfs tot enthousiasme. Deze dag delen we de ervaringen van verschillende beïnvloedingstactieken en politieke besluitvorming. Je leert vanuit praktische ervaringen waar je in de praktijk op moet letten en hoe je mensen in beweging krijgt.
Overtuiging, passie en energie creëren
Effectief beïnvloeden
Inzicht en meebewegen in de politiek context: het besluitvormingsproces binnen college B&W en de Gemeenteraad
Wat als duurzame energieprojecten vastlopen in de politieke besluitvorming
Praktijkspreker Jan Dirk vd Borg: inkijk op basis van draagvlak
Vanuit zijn rol in de gemeenteraad heeft Jan Dirk ervaring met de lokale politieke besluitvorming over duurzaamheidsmaatregelen en initiatieven voor energieopwekking.
Het complete programma in één handig overzicht? Download de brochure!
Dag 5
De eerdere opleidingsdagen stonden in het teken van het vanuit onderaf opbouwen van samenwerkingsverbanden, het creëren van draagvlak en participatie. Het succes van de samenwerking wordt bepaald door de mate van vertrouwen. Om die reden is het belangrijk om de communicatie in de samenwerking eerlijk, transparant en geloofwaardig te laten zijn. Transparantie wekt vertrouwen en versterkt het samenwerkingsverband. Tijdens de laatste dag gaan we met elkaar in gesprek over hoe we dit in stand houden en hoe je voortdurend laat zien wat je doet en anderen inspireert om bij te dragen aan de initiatieven.
Praktijkcase
Tijdens dag 5 staat jouw casus volledig centraal. Je gaat aan de slag met jouw opgave en stelt daarvoor een verantwoordingsbeeld op.
Senior Consultant bij RONT Management Consultants
Pieter is als verandermanager, adviseur en trainer actief in het ruimtelijke domein. Als (interim) manager heeft hij o.a. veel met teams binnen de lokale overheid gewerkt in de voorbereiding op de komst van de Omgevingswet. Als adviseur en trainer begeleidt hij organisaties in het sturen op maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie. Door in te zetten op de ontwikkeling van de juiste vaardigheden en door ambities en plannen om te zetten in concrete resultaten. Zijn motto is elke dag een stap te zetten in de goede richting. En niet terug te schrikken als het even tegen zit, maar daarvan te leren, bij te sturen en door te zetten.
Michael Boddeke
Oud-wethouder, directeur van de-A (duurzame energie coöperatie Apeldoorn). DeA staat voor schone, groene energie voor alle inwoners en bedrijven in de gemeente Apeldoorn zodat we het gebruik van vervuilende, fossiele brandstoffen achter ons kunnen laten. Leden van deA kiezen er bewust voor om daar aan bij te dragen. Inwoners en bedrijven in de gemeente Apeldoorn kunnen lid worden van de coöperatie en/of energie afnemen van het energiebedrijf. Ook kan men deelnemen aan projecten. deA werkt zonder winstoogmerk. De inkomsten worden besteed aan nieuwe lokale duurzame projecten waar in veel gevallen ook de inwoners, scholen en organisaties kunnen participeren.
Aalt Schouten
Directeur binnen het bedrijfsleven en als burger betrokken bij diverse ruimtelijke ontwikkelingen t.b.v. de energietransitie, waarbij hij persoonlijk en namens dorps- en wijkraden opkomt voor een zorgvuldige belangenafweging en behoud van landschappelijke waarden.
Jan Dirk vd Borg
Fractievoorzitter van het CDA in Apeldoorn en secretaris van de landelijke bestuurdersvereniging van het CDA. Vanuit zijn rol in de gemeenteraad heeft Jan Dirk ervaring met de lokale politieke besluitvorming over duurzaamheidsmaatregelen en initiatieven voor energieopwekking.
Datum: in overleg
BCN Utrecht CS
Catharijnesingel 48
3511 GC Utrecht
Routebeschrijving
Afdelingshoofden, netwerk- en ketenregisseurs, beleidsmakers/medewerkers, project, proces- en programmamanagers, afdelingshoofden, coördinatoren en adviseurs.
Bij o.a.:
• (Rijks), (semi)overheden, Provincies en Gemeenten
• Waterschappen en Hoogheemraadschappen
• Omgevingsdiensten
• Milieuorganisaties
• Woningbouwcorporaties
• Projectontwikkelaars
• Energiebedrijven
• Netbeheerders
• Adviesbureaus
Heb je vragen over het programma? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseur:
Nicole Vonk
Opleidingsadviseur
Tel: 040 - 2 972 740
De investering voor deze 5-daagse opleiding bedraagt € 3.999,- per persoon (excl. btw). Inclusief koffie, thee en lunches. Daarnaast ontvang je toegang tot de digitale leeromgeving.
Heb jij, samen met jouw collega's, interesse in één van onze opleidingen, maar dan gericht op jullie organisatie, jouw situatie en wensen? Dan is een incompany training zeker interessant! Wij denken graag met je mee, zodat de gezamenlijke leerdoelen van jou en jouw collega's gerealiseerd worden. In overleg bepalen we de inhoud, datum/data, dagindeling(en) en locatie.
Of wil je een incompany voorstel? Neem dan contact op met Guusje Verhoeven of Nancy Kager:
Voor een compleet overzicht van het programma raden wij je aan om de brochure te downloaden. Ter informatie: Opleiding Samenwerken aan Energieprojecten start op In overleg in BCN Utrecht CS !
Heb je een vraag? Neem voor meer informatie contact op met:
Type: | 5-daagse opleiding |
Prijs: | €3999,- excl. btw |
Datum: | In overleg |
Locatie: | BCN Utrecht CS |
Wil je meer inhoudelijke informatie?
Neem contact op met:
![]() |
Opleidingsadviseur |
![]() |
|
040 - 2 972 740 |